Gouda Goverwelle
Logo van de wijkwebsite van Gouda Goverwelle
Goverwelle Laatste update: 23 april 2019

Rondje Goverwelle met verrassende ontdekkingen

Gouda Goverwelle - Nieuws - Goverwelle - Rondje Goverwelle met verrassende ontdekkingen

Onder leiding van Goudoloog buiten de Singels, Marina Perdijk, gingen gisteren bijna 20 deelnemers rond door Goverwelle. Goverwelle ligt, net als Achterwillens, in de 1000 jaar oude polder Willens. In voorbereiding op Gouda750 liep uw blogschrijver mee om de historische verhalen bij Goverwelle mee te nemen.

De plannen met Goverwelle waren in de zestiger jaren vorige eeuw grotesk: een driebaans-ontsluitingsweg met aan het begin en einde grote blokkendozen, als een soort toegangspoorten. Daarvan zijn nu het gebouw van Mozaïek en sporthal de Zebra nog de laatste getuigen. De 1000 jaar oude Voorwillenseweg is nog wel steeds de bedoelde ontsluiting voor fietsers, maar is in de afgelopen tientallen jaren herhaald opgehoogd om het wegzinken in het moeras te kunnen verhinderen. Nog steeds ervaren de bewoners van Goverwelle de gevolgen van slecht doordachte ontwerpen: de capaciteit aan waterberging is slechts 7,5% van het wijkoppervlak, waar 10% de norm is.

Wist u dat in de oostelijke bocht van de Voorwillenseweg (op de hoek bij de Willenskade) een groot gevangeniscomplex gepland was? Ook daarvan zijn de extra brede grachten nog zichtbaar op de hoek van de Voorwillenseweg met de Willenskade. Het complex zelf is uiteindelijk in Zoetermeer gerealiseerd. En ook het ‘woonwagencomplex’, gesitueerd aan de rand (liefst in de buitenwereld) is toch een onderdeel van de wijk geworden. Daar ontmoetten we in ons rondje Goverwelle, de Kroon van Gouda, de historische figuur Anna Barbara van Meerten – Schilperoort (1778-1853): een Goudse weldoenster die een kostschool oprichtte en met de opbrengsten wel deed aan de gevangenen van Gouda. Ook was zij haar tijd ver vooruit met het indienen van een wet voor vrouwen studierecht (in haar tijd moest zij nog toestemming vragen om als vrouw te mogen studeren!). Het tijdschrift Pénélopé is ook door haar opgericht. Haar gedenksteen is te vinden in de St. Janskerk, maar in het rondje Goverwelle vertelde zij ons haar levensverhaal op de plek waar bijna een nieuwe Goudse gevangenis verrezen was.


Bron: https://netwerkachterwillens.wordpress.com/2019/04/14/rondje-goverwelle-met-verrassende-ontdekkingen/